Minden amit a kozmetikai termékekről tudnod kell!

Cosmetic Guru

Cosmetic Guru

Bőrtípusok és ápolásuk

2015. március 27. - Cosmetic Guru

Sziasztok!

Kozmetikai termékek vásárlása előtt nagyon fontos tudni, hogy milyen a bőrtípusunk, mert csak ennek ismeretében lehet kiválasztani a megfelelő terméket. A következőkben az alap bőrtípusok főbb jellemzőit ismerhetitek meg, mely segíthet a saját bőrtípusotok felismerésében.

Az érzékeny bőr

A hozzáértők szerint manapság a nők több, mint 63 %-ának érzékeny a bőre hála a bolti készítmények mesterséges adalékanyagainak, a környezetszennyezésnek, és a stressznek.
A különböző vegyi összetevők, sőt, egyes növények is allergiás reakciót válthatnak ki, s a bőrön piros foltok jelentkezhetnek. Az érzékeny bőr minden őt ért behatásra erősebben reagál, a hidegben rögtön kipirosodik, és hámlani kezd, s akár gyenge napsütésben is leéghet.

Ápolása során mindenképpen ügyelni kell a krémek, testápolók- és radírok, valamint arctisztítók összetevőire. Érzékeny bőrön nem ajánlott alkoholtartalmú kozmetikumokat -dezodorokat, arclemosókat- alkalmazni, s őrizkedjünk a serkentő hatású gyógynövényeket tartalmazó kozmetikumok használatától is (levendula, menta, csalán, zsálya, kakukkfű, rozmaring, seprőruta). 

Normál bőr

A normál bőr tapintása bársonyos, pórusai zártak, s egyenletes, üde színnel rendelkezik, zsír- és víztartalma tökéletes egyensúlyban van. A normál bőr általában nem igényel különösebb kezelést, azonban adjunk hálát a sorsnak, ha normál bőrrel áldott meg minket a természet, hiszen szinte mindennel ápolhatjuk bőrünket. 
Ügyelni kell azonban a környezetszennyezésre, mely könnyen károsíthatja a bőrt, eltömítheti a pórusokat.

Ápolásakor éppen ezért fontos a testradír használata, mely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, ezáltal segíti az új bőrsejtek könnyebb kialakulását, fejlődését. A arcon található pórusok tisztasága pedig normál bőrre ajánlott arctisztító készítményekkel könnyen megőrizhető, s így elkerülhető a kellemetlen mitesszerek megjelenése is. Bár a normál bőr az idealizált bőrtípus, mégis, könnyen előfordulhat, hogy nyaranta zsírosabbá, telente pedig szárazabbá válhat a zord időjárás és a központi fűtés hatásai miatt, éppen ezért ezekben az időszakokban érdemes jobban odafigyelni ápolására.

 

Száraz bőr

A száraz bőr érzékenyebben reagál a külső hatásokra, gyakran hámlik, kipirosodik és könnyebben sérül.A hideg levegő, a szél, sőt, még az alacsony páratartalmú fűtött lakás klímája is száríthatja a bőrt. Olykor pedig hormonális változások, illetve anyagcserezavarok állnak a háttérben.
Sokszor a bőr a B-vitamin hiánya miatt száraz és repedezett, ilyen esetekben ajánlott B-vitamin forrás: a kecsketej, a napraforgómag, a barnarizs, a zab, az élesztő vagy a búzakorpa.

A száraz bőr ápolása során ügyelni kell a krémek összetételére, illetve minden, a bőrrel érintkező szer hatóanyagaira. Sokat segíthetnek az olyan bőrnyugtató hatású gyógynövények, melyek bőrpuhító és a bőr nedvességtartalmát fokozó hatással rendelkeznek:  mint például a kamilla, az édeskömény, a bodzavirág, a narancsvirág, a rózsa, az ibolya vagy a feketenadálytő.Hideg időben érdemes zsírosabb krémeket használni, ezek megvédik a bőrt a külső hatásoktól. A bőr tisztításához érdemes alkoholmentes, érzékeny bőrre kifejlesztett arctejet használni, majd ezt követheti a hidratáló krémek használata, melyek nem csak táplálják a bőrt, segítik nedvességtartalmának megőrzését is.

A zsíros bőr

Sokan küszködnek a zsíros bőr problémájával, mely nem csak a fényes, sápadt arcbőr okozója, de az aknék, mitesszerek kialakulásában is fontos szerepet játszik. A zsíros bőr jó vízmegkötő, így nedvességtartalma ideális, pórusai azonban tágak, s a szép bőr eléréshez rendszeres tisztítást igényelnek.
 Kamaszkorban a legjellemzőbb, amikor a szervezet sok hormonális változáson megy keresztül, azonban később is kialakulhat anyagcsere zavaroknak, hormonzavarnak, dohányzásnak, a stressznek vagy éppen a nem megfelelő kozmetikumok használatának következtében.


Ápolásakor sokat segíthet a bőr ideális állapotának helyreállításában az antioxidáns vitaminok (B-, A-, C- és E-vitaminok) fogyasztása, rendszeres testmozgás, illetve a zsíros és fűszeres ételek elkerülése. Az alkoholtartalmú arctisztítók pedig nem csak a pórusok eldugulását gátolják meg, de a kellemetlen, fénylő bőrt is szebbé varázsolják.  A zsíros bőr szövetségesei továbbá az olyan vérkeringést serkentő és fertőtlenítő hatású gyógynövények, mint például a csalán, a kakukkfű, a cickafark, a zsálya, a menta, a levendula vagy a rozmaring, de a gyümölcssavakban gazdag paradicsom, uborka és alma is tökéletes megoldás.

A kevert bőr

A nők többsége nem sorolható egyértelműen egyik vagy másik kategóriába. Legjellemzőbb a kevert bőrtípus, akár az összes típus jellemzőit magában foglalhatja. Sok esetben a több faggyúmirigyet tartalmazó testrészek -homlok és orr tájéka, hát- könnyebben zsírosodnak, míg a többi testrészen akár száraz is lehet a bőr. Ez esetben a kevert bőrtípusra ajánlott kozmetikumok, illetve az egyes testrészek külön ápolása nyújthat segítséget.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cosmeticguru.blog.hu/api/trackback/id/tr527320656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidámparkjunkie 2015.04.08. 21:16:41

Végre egy olyan összefoglaló a bőrtípusokról, ami hasznos és nem túl hosszú, ezáltal végig is olvasok és nem zárom be az első pár bekezdés után! :)
süti beállítások módosítása